21 ноември 2016 г.

Международна конференция „110 години Национален етнографски музей – минало, настояще и перспективи“

Дните на културното наследство в ИЕФЕМ – БАН завършиха с двудневната международна конференция, организирана от института и Регионалния център за опазване на нематериалното културно наследство в Югоизточна Европа под егидата на ЮНЕСКО
„110 години Национален етнографски музей
– минало, настояще и перспективи“

%d0%bd%d0%b0%d1%80%d0%be%d0%b4%d0%b5%d0%bd-%d0%bc%d1%83%d0%b7%d0%b5%d0%b9

През 1892 г. – в София се създава Народният музей, един от основните отдели на който е Етнографският. 1906 г. – музеят се отделя като самостоятелен под названието Народен етнографски музей (НЕМ). Негов първи директор е Димитър Маринов. Заслугата за обособяването на етнографски музей е на тогавашния министър на образованието проф. Иван Шишманов.

В музея работят такива изявени изследователи и общественици като Димитър Маринов, Антон Попстоилов, Евдокия Петева-Филова, Стефан Костов, Кръстю Миятев, Христо Вакарелски, Любомир Милетич и др. Музейният живот привлича и други известни представители на българската интелигенция, сред които писатели и поети като Иван Вазов, Дора Габе и Елин Пелин, композитора Добри Христов, художника Иван Мърквичка, изкуствоведа Асен Василиев.



В годините на XX и XXI век историята на музея е изпълнена с трудности и предизвикателства – бомбардировките през Втората световна война, социалистическия период и прехода. На 25 и 26 октомври етнолози, музеолози и други специалисти от България, Хърватия, Македония, Румъния и Сърбия ще се съберат да изведат заедно поуките от историята на първия национален етнографски музей на Балканите и да очертаят перспективите пред него и пред другите културни средища.


Няма коментари: