21 ноември 2016 г.

Изложбата „Неувяхващият цвят на гейшата“ в Дните на японската култура в България

В последния ден за изложбата „Неувяхващият цвят на гейшата“ посетителите можеха да си харесат и закупят експонат от нея – някое от прекрасните цветя канзаши.

plakat-geysha


Тази година за първи път в България бяха представени реплики на цумами канзаши – красивите цветя от плат, които носят японските гейши. В рамките на двайсет и седмите Дни на японската култура в България, от 11 до 25 октомври в Националния етнографски музей разцъфна изложбата „Неувяхващият цвят на гейшата“. Изложбата бе организирана със съдействието на Посолството на Япония в България. Цветята канзаши са подредени в Огледалната зала на музея, където е била приеманата на царица Йоанна Българска. Куратор на изложбата беше д-р Анита Комитска от ИЕФЕМ – БАН.

Още от древността японките са украсявали косите си с канзаши, като в началото те са били съвсем обикновени, а през периода Едо са станали по-изящни и сложни. Като повечето неща в Япония и те са подчинени на идеята за сезонността и за всеки месец има определени цветя или предмети, чиито образи се използват. Изработката им е дълга и трудоемка, тъй като всяко едно листче на цветовете е отделно квадратче плат, сгънато и залепено с оризово лепило. Макар по традиция да са носени само от маико-сан, т.е. обучаващи се гейши, в днешно време техни по-опростени варианти се радват на голяма популярност сред широката публика, включително под формата на обици, брошки и други.

dsc_0194


В рамките на тази изложба се представиха реплики на традиционните канзаши, както и модерни варианти на това древно изкуство. Посетителите научиха повече за него и за самите гейши по време на лекцията „Гейшите – мит и реалност“. Репликите и лекцията представиха Марта Илиева и Анета Димитрова.
Марта Илиева е завършила 18 СОУ „Уилям Гладстон“ с изучаване на японски език. Повече от 10 години практикува японска чаена церемония. Занимава се също така с калиграфия и кири-е. Анета Димитрова повече от 10 години се занимава с различни източноазиатски езици, култури и традиции. Завършила е специалност Кореистика в СУ и практикува различни японски изкуства като кири-е и чаена церемония. Двете изработват канзаши от четири години.

10344423_10202661887127039_5195104275505990946_o


„Всяка година посетителите на Дните на японската култура очакват да видят нещо ново и интересно. Ние искаме да им дадем възможност да се докоснат до една традиция, непоказвана досега в България, която набира популярност не само в Япония, но и на запад. Основната тема на тази изложба са маико канзаши, но представяме и модерните варианти, които обикновените момичета ползват, за да могат посетителите да видят разликата. Смятаме, че красотата и екзотиката на това изкуство ще привлече много посетители от всякаква възраст. Същевременно поради свързаността на това изкуство с гейшите искаме да използваме възможността да разсеем някои от митовете, свързани с тях, като в рамките на събитието авторите на изложбата ще изнесат лекция на тази тема.“

Няма коментари: