21 ноември 2016 г.

Прожекция на документалния филм „Две къщи и половина“ и дискусия с екипа

На 18 октомври (вторник) 2016 г. от 16:30 ч. в зала 19 на ИЕФЕМ – БАН (ул. Московска 6А) Научно-изследователска работилница „Мобилност. Миграции. Култура” при ИЕФЕМ – БАН представи документалния филм

„Две къщи и половина“

d-debar_movie

Продължителност: 35 мин.
Екип: Веселка Тончева, Ивайло Марков, Димитър Василев, Вяра Калфина
Сценарий: Веселка Тончева

Режисьор по монтажа: Екатерина Минкова
Гостите се срещнаха с екипа на филма и проведоха дискусия с членовете му след прожекцията.

Филмът представя областта Долни Дебър в Албания, която, по време на Балканските войни, при обявяване на независима Албания, е откъсната от град Дебър и остава на албанска територия. Последните сведения у нас за тези села датират от 30-те години на ХХ век и още тогава очертават една пъстра и динамично променяща се етнорелигиозна картина в този регион. По време на режима на Енвер Ходжа това е строго охранявана гранична зона и хората живеят при „затворени граници“ близо 45 години.





Стъпвайки върху изворите от края на ХIХ и началото на ХХ век, с финансовата подкрепа на Асоциация за етнология, антропология и фолклористика „Онгъл“ и Росен Малчев екип от етнолози осъществи етнографски експедиции през 2015 г. и през 2016 г. в селата Ърбеле, Горно Кърчища, Макеларе, Обок, Попинар и Деоляни. Филмът представя част от събраните визуални етнографски материали и очертава картината на днешното състояние на региона чрез разказите за миграциите на местното християнско население и постепенната му смяна с албанско (мюсюлманско), чрез историята на запазените местни християнски храмове, чрез преживяването на празника Преображение Господне в с. Ърбеле.

Няма коментари: