21 ноември 2016 г.

Ден на отворените врати в Националния етнографски музей 22.10.2016

22 октомври (събота), 2016 г. бе

Ден на отворените врати за Националния етнографски музей!

grom-padina

Усшещно се реализираха серия от вълнуващи събития – прекрасните изпълнения на Бистришките баби, урок по народни танци с Ансамбъл „Пламъче“ за малките и възрастните посетители, да плетене и тъкане на колани „на кори“ с Ателие „СедянкаТА“, пеене на лазарска или коледарска песен в семинар, посветен на традиционните празници и още много изненади.
Денят на отворените врати е част от Дните на културното наследство в ИЕФЕМ – БАН, които организирахме в периода от 14 октомври (Петковден) до 26 октомври (Димитровден) по повод 110 години от откриването на Народния етнографски музей в София.

Програмата
10:00 – 17:00
Плетене на шнурчета, тъкане на колани „на кори” и демонстрация на различни техники на плетене с Ателие СедянкаТа (в залите на първия етаж – вход от ул. „Московска“ 6А)

11:00
Урок по български народни танци за малки и големи с Детски фолклорен ансамбъл „Пламъче“ (в предверието на Националния етнографски музей – вход от пл. „Княз Александър I“ 1)


12:00
Пресконференция за кампанията на Националния етнографски музей „Опознай традициите, за да обикнеш народа си“ (Зала 19)


15:00
Семинар за традиционни празници с разучаване на обредни песни (Зала 19 – вход от ул. „Московска“ 6А)


16:30
Гостуват ни Бистришките баби: прожекция на филм за вписването им в Представителната листа на нематериалното културно наследство на ЮНЕСКО (Зала 19 – вход от ул. „Московска“ 6А)

17:00
Изпълнения на живо на Бистришките баби (фоайето на първия етаж – вход от ул. „Московска“ 6А)

В Дните на културното наследство, в рамките на кампанията „Да възродим Националния етнографски музей!“, под патронажа на президента на Република България, ИЕФЕМ – БАН стартира фондонабиращата кампания „Опознай традициите, за да обикнеш народа си“. Целта на кампанията е да бъдат събрани средства за създаване на постоянно действащ модерен Образователен център в три от залите на музея. Малки и големи посетители ще могат да се докосват до традиционни български занаяти и обредни практики, а учениците ще посещават центъра като част от обучението им по няколко дисциплини от образователните програми в училище. Кампанията започна с дарителски SMS-и на номер 17 777 с текст „DMS MUZEY” и ще включва безплатни посещения на ателиета и лекции за деца и възрастни, свързани с българските традиции на празници.

Няма коментари: