28 декември 2016 г.

„Българската общност в Австрия – историческо, лингвистично и етноложко изследване“ том 2

На 4 ноември (петък) от 17:30 ч. в заседателна зала 2 в сградата на Ректората на СУ “Св. Климент Охридски“ ще се състоя премиерата на сборника „Българската общност в Австрия – историческо, лингвистично и етноложко изследване“, том 2.


 Настоящият сборник е поредният резултат от международния изследователски проект на тема „Българската общност в Австрия (културноантроположко, лингвистично и етноложко изследване)“, осъществен от учени от Института за български език „Проф. Л. Андрейчин”, Института за етнология и фолклористика с Етнографски музей при БАН и Балканската комисия при Австрийската академия на науките, и се явява продължение на публикувания през 2011 г. първи том.
Сборникът се издава с любезното съдействие на Държавната агенция за българите в чужбина към Министерски съвет.
В първата част авторите на отделните изследователски текстове анализират различните мотивационни модели за оставане на австрийска земя или за завръщане в България, търсят проявите на етнична идентичност и на транснационалност както сред мигрантите, така и сред „второто поколение“, обръщат специално внимание на българските медии в Австрия и техните функции, на посредническите институции там и на механизмите на тяхното функциониране, занимават се с особеностите на етнолингвистичното ежедневие на българските заселници.
Втората част на сборника предлага интервюта с, образно казано, основните жалони на българското присъствие в Австрия в лицето на посланика на Република България във Виена, директора на Българския културен институт „Дом Витгенщайн“, директора на Българското училище „Св. св. Кирил и Методий“ във Виена, управителя на Консултантския център „Компас“ в австрийската столица. Разговорите продължават с емблематични лица на българската общност като нейният хроникьор Димитър Драндийски, както и думите на вече починалия дългогодишен и несменяем секретар на Българската културно-просветна организация във Виена „Св. св. Кирил и Методий“ Кирил Филипов.

Няма коментари: