29 декември 2016 г.

Националният събор в Копривщица е вписан в Регистъра на добрите практики на UNESCO!

На 1 декември 2016 г. по време на Единадесетата сесия на Междуправителствения комитет за опазване на нематериалното културно наследство в Адис Абеба (Етиопия) Националният събор на българското народно творчество в Копривщица бе вписан в Регистъра на добрите практики за опазване на нематериалното културно наследство на UNESCO!

%d0%ba%d0%be%d0%bf%d1%80%d0%b8%d0%b2%d1%89%d0%b8%d1%86%d0%b0-2015-1


След Бистришките баби, Нестинарството, Чипровските килими и Празникът Сурова в Пернишко, това е петото вписване в листите на нематериалното културно наследство на UNESCO, подготвено като кандидатура от специалисти на ИЕФЕМ – БАН. Предишните четири кандидатури, които бяха вписани в Представителния списък на нематериалното културно наследство на човечеството, а вписването на Събора в Копривщица е в Регистъра на добрите практики за опазване на културното наследство на ЮНЕСКО.

Екипът от учени на ИЕФЕМ – БАН, който работи по кандидатурата на Копривщица, включва проф. д. изк. Лозанка Пейчева, доц. д-р Николай Вуков и гл. ас. д-р Лина Гергова. В своята работа те бяха подпомогнати от самите копривщенци, от експерти в Министерството на културата и други национални институции. Разбира се основната заслуга е на всички участници в събора на Копривщица и най-вече на носителите на традицията.

%d0%ba%d0%be%d0%bf%d1%80%d0%b8%d0%b2%d1%89%d0%b8%d1%86%d0%b0-2015-2

Националният събор на народното творчество в Копривщица се провежда от 1965 г. Оттогава до днес на всеки пет години поляните на местността „Войводенец“ събират изпълнители на народни песни и инструментални мелодии, на танци и обичаи от цялата страна, които представят майсторството си в пресъздаването на елементи на нематериалното културно наследство, характерно за тяхната локална култура. Популяризират се и традиционните за България занаяти.

Няма коментари: