16 февруари 2011 г.

Изложба-базар "Мартеници"

Тази година 1 март ще е различен!

От 18 февруари до 5 март 2011 г. Националният етнографски музей при ИЕФЕМ-БАН организира в залите си изложба-базар „Мартеници”.
Когато навсякъде около нас ще се продават фабрични копия на традиционните амулети, които българите от векове подаряват на най-близките си на първия пролетен ден, в залите на Националния етнографски музей всеки ще може да види и купи оригинални произведения на майсторки на народните художествени занаяти.
Традиционните мартеници не са просто евтин подарък, те са символ на надеждата за здраве и радост, за плодородна година, символ на обич и доброжелателство. Вплетената в тях символика съхранява вековната културна история на българина и мечтите на стотици поколения. Уникалният обичай, днес разпространен само в България, заслужава да бъде пазен.
За тези, които искат сами да изработят своите мартеници, както са правели техните баби и прабаби, на 23 и 25 февруари между 10:30 и 12:30 ч. организираме ателие, в което майсторките ще могат да споделят знанията и уменията си с всеки желаещ. Вземете със себе си бял и червен конец и елате с въображение и вдъхновение – обичаните от вас хора ще оценят подаръка! А ако занаятите не са в кръвта ви, посетете изложбата, за да научите повече за мартеницата и българската традиционна 1-мартенска обредност!

Майсторки на народните художествени занаяти:
Величка Георгиева, Цветанка Абаджиева, Мила Чуклева, Нина Нейкова, Райна Сотирова, Параскева Стоянова и Светлозара Станева

Куратори на изложбата:
доц. д-р Надежда Тенева и Веска Борисова,  ИЕФЕМ-БАН


---
Публикувал: Л. Гергова

2 коментара:

Mila каза...

Идеята за ателието е страхотна! Ще се радвам да го посетя, и във връзка с това искам да попитам къде ще се проведе? Също в Етнографския музей ли?
Още веднъж поздрави за идеята, и до скоро :)

IEFSEM - BAS каза...

Да, ателието за изработване на мартеници ще се провежда в залите на музея - на І етаж. Заповядайте!