13 май 2014 г.

ИЗЛОЖБА „С ИТАЛИЯ В СЪРЦЕТО„





Официално откриване: 16 май от 18.00 часа
площад „Княз Александър I” 1

Съвместно с :
Държавна агенция „Архиви”
Фонд “Цар Борис III и Царица Йоанна” - Дворец Врана
Национален музей на българското изобразително изкуство
Монашеска Общност Сестри Евхаристинки
Изложбата „С Италия в сърцето” е посветена на италианското присъствие  в страната ни през годините на Третото българско царство. В изложбата са включени лични вещи на Княгиня Мария-Луиза и Царица Йоанна, както и живописни платна на италиански художници от началото на XX в. Експозицията представя медали и отличия на италианци доброволци участвали в Сръбско–българската война от 1885 г.  Специално място е отделено на католическата италианска общност в България, на монс. Анжело Ронкали и Монашеската общност на сестрите евхаристинки.
На видeо стената ще бъдат показани снимки и документи, както  и документалния филм “ Един завет”.
 В изложбата ще има отделен кът, където ИЕФЕМ–БАН ще събира копия на снимки и документи на наследници на италианци, живеели в България в началото на ХХ век.
Изложбата ще продължи до 16 август 2014 г.
Със съдействието на Ferreri Selezione Vini.



куратор Анита Комитска  







1 коментар:

Почивка в Италия каза...

Всеки един носи в себе си в душата и сърцето страната от която е.Малко са хората които са отишли да живеят на чуждо място и усещат така близко страната и хората, че не искат да се върнат никога и се чувстват граждани другаде.Статията е страхотна,показвате ни велики хора и откъси от стари вестници.Когато човек е националист винаги ще се бори със зъби и нокти за страната си по един или друг начин.Интересно е да научиш нещо от фолклористиката на един народ.И ние имаме чудесен фолклор,който се надявам и след години да успеем да запазим и съхраним.