15 февруари 2015 г.

Изложба на ИЕФЕМ–БАН в Българското посолство в Скопие


На 12 февруари 2015 г. в присъствието на посланика на Република България в Република Македония Н.Пр. Иван Петков и с решаващото съдействие на Културно-информационния център на Република България в Скопие, в салона на Българското посолство беше открита изложбата „Моят път към и през етнографията”, посветена на живота и делото на големия български етнограф Христо Вакарелски. Изложбата бе представена от Андрей Тонев – и.д. главен уредник на Националния етнографски музей, а за жизнения път на Христо Вакарелски, неговата активна родолюбива дейност в Македония като директор на Народния музей в годините на Втората световна война, както и за нереализирания му проект за написване на „Етнография на Македония” говори доц. Еля Цанева от ИЕФЕМ-БАН.

Директорът на ИЕФЕМ-БАН доц. Петко Христов представи най-новите книги на учените от Института, както и поредицата на списанията „Български фолклор” и „Българска етнография” от 2000 до 2014, които предостави като дарение за библиотеката на Българския културно-информационния център в Скопие. Той говори и за успешно реализираните през последните години съвместни изследователски проекти с колегите от Република Македония. По време на последвалия коктейл, любезно организиран от г-н Посланика на Република България, се състояха многобройни и прочувствени срещи на българските етнолози с техни сънародници от различни генерации, живеещи в Скопие, а времето не стигна да се отговори на всички въпроси, да се разкажат всички спомени от пребиваването на Христо Вакарелски в града, та до днешните актуални теми в живота на двете държави. В разговорите с присъстващите колеги от различни научни и културни институции на Република Македония бяха набелязани възможностите за бъдещи контакти и съвместни проекти на етнолозите от двете страни.

С представянето на изложбата и публикациите на ИЕФЕМ-БАН беше реализирана още една възможност за сътрудничество на БАН с държавните институции на Република България зад граница, за разширяване на контактите с Република Македония, както и за популяризиране на постиженията на българската наука сред обществеността в съседните ни държави. 
     

Снимки от събитието може да видите на сайта на ИЕФЕМ - тук.

Няма коментари: