11 януари 2017 г.

Изложба „80 години от основаването на Бистришка четворка“

На 6 януари, Богоявление, от 18:00 ч. в Националния етнографски музей беше открита  изложбата
„80 години от основаването на Бистришка четворка“

На откриването за гостите пяха мъжете от Мъжка певческа група на Ансамбъл Бистрица.



Освен с първото читалище в Софийска околия и с Бистришките баби, Бистрица е известна и с първия оркестър за народна музика, наречен отново по името на селото Бистришка четворка.

pano1

През 2016 година се навършиха 80 години от основаването на „Бистришката четворка”, започнала изявите си „на живо“ по Радио София през 1936 г. Музикалният квартет е основа за създаването на настоящия Оркестър за народна музика на Българско национално радио. Групата самодейни музиканти от Бистрица е значимо явление в развитието на народната музика. Те са първите инструменталисти, засвирили в група и по този начин дали начало на оркестрово изпълнение на фолклорна музика. До тогава народните инструменти са използвани основно за солови изпълнения.
В знак на признателност към делото на музикантите, в село Бистрица съществува улица, именувана „Бистришка четворка“.
„Като настоящи самодейци от съвременния ансамбъл „Бистрица“, ние искрено се възхищаваме на ентусиазма и отдадеността на музикантите от Четворката. Те са нашия пример за гореща обич към самобитното фолклорно богатство на шопите. Те са извор на вдъхновение за нас“, споделят авторите на изложбата.
Изпълнения от репертоара на Бистришката четворка са разучени от Мъжката вокална група и оркестъра към ансамбъла и се изпълняват в тяхната концертна програма. Настоящата изложба е израз на стремежа на авторите и техните приятели да запазят културната памет на селото им. Тя е знак за тяхното преклонение пред труда и таланта на предците, оставили им в наследство безкрайно богатство, красота и мъдрост, съхранени във фолклорната традиция на Бистрица.


 В експозицията са включени оригиналната тамбура и дневник на Деян Матеин, гъдулката на Йордан Белкин, реставрирана от известния оркестрант и композитор Ангел Добрев, десет информационни табла за живота и творчеството на бистришкия състав, както и един от първите радиоапарати, на които са звучали изпълненията на Бистришката четворка от студиото на Радио София. Чрез по-съвременна техника посетителите ще могат да чуят 10 записани произведения на Четворката – Бистришко хоро, Бистришка ръченица, песните Търне моме Търне, Я подуйни ветре, Стани Лиляно, Що ми не дохождаш, Я стани Милке, Яна цвете брала
и други.
Изложбата е разработена от екип в състав: Здравка Джорева-Пенева, Анелия Овнарска-Милушева, Александра Сайкова-Борисова и Боян Малинов.
Екип на Националния етнографски музей в състав: д-р Петър Кърджилов, Илияна Страхилова, Кристина Асенова, Васил Балтаджиев, куратор: Димитър Василев.

Няма коментари: